Història

En la primavera de 1977 un grup de joves es reuneixen en els locals del Departament de Sociologia de la Universitat de València, en el qual treballava Josep Vicent Marqués, amb la intenció de desenvolupar pràctiques de crítica i conscienciació sobre els perills de la central nuclear de Cofrentes. L’origen o ascendència militant de la majoria del col·lectiu -esquerra alternativa, antiburocratica, llibertària, assembleària, situacionista – orienta les seves accions cap a un enfocament que desborda el propi ecologisme per a manifestar-se clarament anticapitalista. 

Va publicar 4 números de Margarida i altres herbes, la revista que projectava les posicions del col·lectiu en defensa de la vida. 

Entre les seves activitats destaquen nombroses performance i accions en diferents llocs del país , la seva participació en múltiples debats sobre l’energia nuclear, la distribució de pamflets denunciant els perills de la nuclearització, la confecció de creatius cartells, la recollida de signatures, les xerrades i conferències per pobles i en organitzacions agràries, l’organització de cinefòrums, la convocatòria de seminaris d’estudi i recerca per a la formació d’argumentaris crítics, la publicació de l’estudi “Energia nuclear: una mercaderia que mata”, i altres materials audiovisuals sobre l’energia nuclear, o l’edició de guies didàctiques per a tractar el tema a les escoles. 

Margarida va convocar la més nombrosa manifestació que a la ciutat de València es va produir en protesta contra la nuclear de Cofrents l’11 de juny de 1978 i participà en altres, així com en la convocatòria de dues edicions de la volta ciclista antinuclear i Ecologista al Pais Valencià. 

Dissolució

Ací tenim un article de J.V. Marqués a Valencia-semanal el 4 de febrer de 1979 on es comentava la nostra dissolució.

La gent del col·lectiu va repartir-se per altres grups(1) (2)que havien sorgit per ciutats i pobles, associacions de veïnat…

La llavor de la margarida es va estendre per tot arreu del País.

(1) Carles Arnal 

https://ca.wikipedia.org/wiki/Carles_Arnal_Ib%C3%A1%C3%B1ez

(2) https://www.facebook.com/607097839393670/posts/un-poco-de-historia-nos-remontamos-a-1976-una-valencia-alternativa-combativa-una/607106662726121/

Design a site like this with WordPress.com
Per començar